Gotować każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej, ale nie o to chodzi, jak co komu wychodzi – to hasło przewodnie towarzyszy nam podczas cotygodniowych zajęć kulinarnych o wdzięcznym tytule „Kulinarni Odkrywcy”, które odbywają się w szkole podczas zajęć stacjonarnych. Gotowanie to pyszne hobby, a do tego także aktywność znakomicie stymulująca młode mózgi. Oto pięć powodów, dla których warto, by dziecko uczęszczało na zajęcia kulinarne.
- Podczas zajęć kulinarnych angażujemy do działania wiele zmysłów – smak, węch, wzrok a także dotyk. Poznajemy fakturę owoców i warzyw, wąchamy je, smakujemy. Mózg aż iskrzy od blasku nowopowstałych neuronów.
- Ucząc się operować przyrządami do obierania i krojenia warzyw oraz owoców ćwiczymy zdolności manualne – witaj motoryko mała, niezbędna dla prawidłowego rozwoju mowy, ale także ułatwiająca naukę pisania.
- Gotując razem, budujemy relacje w grupie, uczymy się współdziałania, dzielenia z innymi i wspólnego spożywania posiłków. Pokazujemy, że jedzenie to nie tylko czynność niezbędna do przeżycia, ale także doskonała okazja, by spędzić czas w gronie kolegów i koleżanek ze szkoły.
- Poznajemy zasady savoir-vivre, czyli wiemy jak zachować się przy stole. Zaglądamy także na talerze innym mieszkańcom globu poznając ich upodobania kulinarne, co sprawia, że wizyta w szkole okazuje się smakowitą podróżą dookoła świata.
- Zajęcia kulinarne to najlepszy i najbardziej efektywny przykład edukacji przez doświadczanie. Przygotowane smakołyki najczęściej w mgnieniu oka znajdują się w dziecięcych brzuchach. Satysfakcja murowana.
Zajęcia kulinarne są dostępne w naszej szkole w ramach czesnego. Wystarczy jedynie zgłosić chęć uczestnictwa do prowadzącej, pani Ilony Gajdzik-Skubis – miłośniczki gotowania, odkrywania nowych smaków i pasjonatki zdrowego odżywiania.